Престъпление е да оказвам влияние. Няма да подам оставка. Това заяви

...
Престъпление е да оказвам влияние. Няма да подам оставка. Това заяви
Коментари Харесай

Невена Зартова отговори на Сарафов: Няма да подам оставка! 'Да влияя на разследване е престъпление

Престъпление е да оказвам въздействие. Няма да подам оставка.

 

Това съобщи шефката на Софийската районна прокуратура в първи коментар след желаната ѝ от и. ф. Борислав Сарафов оставка.

 

Невена Зартова беше упрекната в немарливо следствие на ликвидиране в село Лозен от преди година.

 

" Нито Законът за правосъдната власт, нито който и да е различен закон ми дават право да подреждам на прокурор от Софийската районна прокуратура осъществяването на каквито и да е дейности по съответно дело, следено от него.

 

Нещо повече, сходно мое деяние мисля, че би представлявало закононарушение - а точно практикуване на въздействие от моя страна върху наблюдаващия прокурор. В съответния случай сътрудника е изискал от съда мярка за неотклонение задържане под стража, само че съдът е отказал налагането на такава мярка ", споделя в своя позиция.

 

  " Какво е законовото съображение за желаната ми оставка, аз не зная ", добавя още Зартова.

 

Тя показва, че не е имала диалог с и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов и е схванала от медийни изявления за желаната й оставка. Изпълняващият функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов изиска по-рано през днешния ден оставката на административния началник на Софийската районна прокуратура.

 

Причината - съществени пропуски в организацията на работа, довели до тежки последствия. До това развиване се стигна, откакто Бояджиев бе арестуван за убийствата на двама души до с. Лозен, станали в нощта против петък. Самият той обаче е декларирал, че е направил съзнателно ликвидиране през април 2022 година. Май месец 2023 година е бил приет за отговорен за това, че е направил, в съучастничество с други лица, лека телесна щета по хулигански подбуди. Поради обстоятелството, че към този съответен миг той не е бил осъждан, законът задължава съда да го освободи от наказателна отговорност и да му наложи административно наказване.

" Ще подам оставка при положение, че се откри, че съм направила дисциплинарно нарушаване или е налице друго законово съображение за подаване на тази оставка, каквото сега не виждам да е налице ", съобщи късно вечерта пред   " Фокус "   Невена Зартова.  

И към този час тя не е разговаряла с и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, а за настояването за оставка, е научила от изявления в медиите през днешния ден преди обед. 

" Няма закон, който да ми дава право да подреждам на прокурор какво да прави, противоположното би било закононарушение ", безапелационна е Заркова. " Нито Закона за правосъдната власт, нито който и да е различен закон, ми дават право или съображение да подреждам на прокурор от СРП да прави каквито и да било дейности по съответно дело. Нещо повече - в случай че дам такова разпореждане, това към този момент би представлявало осъществено от моя страна закононарушение, а точно практикуване на въздействие върху наблюдаващия прокурор от мен като административен началник ", посочи тя.
В момента Зартова е в отпуск и на отмора със фамилията си. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР